Yılbaşına sayılı günler kaldı ve herkese göre yılın en güzel anları bu zamanlarda yaşanır. Bizleri tatlı bir heyecan ve hayaller dünyasına sürükler. Kime ne hediye alsak, nerede kiminle kutlasak, ne giysek, ne tatsak… ( Aradığınız tüm cevaplar yilbasietkinlik.com’da) Evlere yılbaşı için çam ağacı alınır, ağaçlar minik süsler ve lambalarla renklendirilir. Yılbaşı kutlamalarına hazırlık da en az yılbaşı gecesi kadar enerji verir ve heyecan katar bizlere…
Gelin şimdi dünyanın farklı yerlerinde yılbaşı nasıl kutlanıyor bir göz atalım…
Süpürgeler ve diğer tüm temizlik araçları Norveç’te tamamen saklanıyor. Erkekler yılbaşı arifesi gecesi silahlarını gökyüzüne doğru ateşlerler. İnanışa göre bu gece cadıların ve kötü ruhların ortaya çıkacakları zamandır.
Bazı Ermeniler yılbaşı öncesi oruç tutmayı tercih ediyor. Oruçlarını pirinç, balık, nohut, yoğurt çorbası, fındık ve üzümlü jöleli tatlılar içeren ‘ khetum’ adlı yılbaşı arifesi yemeği ile oruçlarını açarlar.
Güney Afrika yılbaşını kutlarken eggnog (şeker ve sütten yapılan içki) ve bal kabağı turtası tüketirler.
Filipinler’de yuvarlak şekilli cisimler altın paraları hatırlattıkları için bereket simgesidir. O nedenle yılbaşı geceleri sofrada yuvarlak şekilli meyvelerin olması şarttır. Hatta 12 yuvarlak meyve yemek de adettendir.
Birçok Ukraynalı ağaçları örtmek için sahte örümcek ağları kullanır. Çünkü efsaneye göre; fakir ve dul bir kadının ağacını süsleyecek parası yoktu, örümcekler kadın ve çocuklarını görünce kederlendi ve o gece herkes uyurken bu ailenin ağaçlarını gümüş ve altınlarla süslediler. Bu geceden sonra zengin olan aile bir daha maddi sıkıntı da çekmedi. Bu nedenle her yıl ağaçlar ağlarla süslenerek gelecek yılın zenginlik içinde geçeceğine inanırlar.
Her yıl başkenti Carakas’ta, Venezuelalıların kiliseye rahat gidebilmesi için sokakları kapatıyorlar.
Hindistan’da ise insanlar çam ağaçları yok diye muz ve mango ağaçlarını süslerler.
İrlanda’da Noel Baba için süt ve kurabiye yerine içki ile yapılan yılbaşı pudingi yerler.
Yılın ilk 3 günü yemek pişirmenin şanssızlık getireceğine inanan Japonlar yılbaşında çok sayıda yemek yaparlar. Ayrıca tapınaklarda çanlar 108 defa çalınır, her biri dünyevi zevki simgeler.
Çinliler, yılın ilk günü ön kapılarını mutluluk ve iyi şans getirsin diye kırmızıya boyuyor ayrıca evlerini kötü şansı göndermek için güzelce temizliyorlar.
Yeni yıla kırmızı iç çamaşırı giyerek girmenin iyi şans, refah ve aşk getireceği inancı, İtalya’dan yayılmış bir gelenek.
Yeni yıl arifesinde Meksikalılar evlerini değişik renklerle boyuyorlar. Her renk yeni yıl için farklı bir umudu simgeliyor: Kırmızı aşkı, sarı işi, yeşil ise para istendiğini gösteriyor.
Avustralya güney yarım kürede bulunduğundan yılbaşı yaza denk geliyor ve Avustralyalılar yılbaşını genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutluyorlar.
Brezilya'da yeni yıla girerken 7 dalga üzerinden atlanırsa şanslarının iyi olacağına inanırlar. Ayrıca kötü ruhları uzaklaştırmak için yılbaşında beyaz giyilir.
Arjantin geleneklerine göre yılbaşında pembe iç çamaşırı giymek kısmetleri arttırıyor. Ayrıca Arjantinliler yılbaşı gününde fasulye yemenin işte başarı sağlayacağına ya da daha iyi bir iş getireceğine de inanırlar.
Kolombiya'da yılbaşı gecesi sokağın çevresinde boş bir valizle biraz dolanmak, bütün yılın gezerek geçeceği anlamına gelir.
Almanya’da yılbaşında eritilmiş kurşun soğuk suya atılıyor. Kurşunun aldığı şekle göre bir çeşit fal bakıyorlar. Yedikleri yemeğin birazını tabaklarında bırakmanın da bereket getireceğine inanıyorlar.
Şili’de bir kaşık mercimek yemenin para getireceğine inanılıyor.
Norveç’te sütlaç pişiriliyor ve içine badem ekleniyor. Badem kimin kâsesinde çıkarsa yeni yılın şanslısı ve zengini o oluyor.
İspanya'da ise yılbaşında hazırladıkları 12 üzüm tanesini saatler gece yarısını gösterdiğinde dilek dileyerek yiyorlar.
İsviçre'de insanlar yeni yılı iyi ve kötü ruhları simgeleyen çeşitli kostümler ve şapkalar giyerek karşılıyor.